вівторок, 22 квітня 2014 р.

Розчини в природі. Значення води в природі та життєдіяльності людини

Вода — універсальний розчинник. Вона здатна розчиняти велику кількість речовин. Слід пам'ятати, шо вода розчиняє не лише тверді речовини, але й повітря. Тому вода природних водойм містить кисень, яким можуть дихати риби, молюски та інші водні мешканці. Всі природні водойми нашої планети є розчинами. Відрізняються вони кількістю розчинених речовин. У прісній воді їх небагато, хоча саме вони надають їй того чи іншого смаку (сама вода смаку немає). У солоній воді розчинених речовин набагато більше. За вмістом мінеральних речовин розрізняють такі водойми: • дуже прісні—менше 0,1 г/дм3; • помірно прісні—0,1-0,6 г/дм3; • прісні з підвищеною мінералізацією — 0,6-1,0 г/дм3; • слабосолоні — 1,0-3,0 г/дм3; • середньосолоні — 3,0-15,0 г/дм3; 1 • солоні — 15,0-35,0 г/дм3; • сильносолоні —35-50 г/дм3; • розсоли — понад 50 г/дм3. Окрім регуляції вологості й забезпечення живих організмів водою для процесів життєдіяльності, водойми відіграють важливу роль у регуляції погоди та клімату. Завдяки їм встановлюється певний режим вологості повітря та кількості опадів. Також важливу роль відіграє велика теплоємність води, яка вбирає велику кількість сонячного тепла. Це робить клімат поблизу водойм більш прохолодним улітку й менш холодним узимку (коли водойми віддають тепло, накопичене влітку).
Людина широко використовує воду й у промислових виробництвах, і у виробництві електроенергії (гідроелектростанції). Так, на виробництво 1 т сталі витрачають до 2,8 т води, 1 т продукції в текстильній промисловості — до 60 т води, 1 т продукції целюлозно-паперовій промисловості — до 92 т води, 1 т цукру — до 13 т води. Важливою є вода для сільського господарства, яке потребує її для поливу рослин і водопою тварин. На виробництво 1 т пшениці витрачають 1 200 т води, рису — 2 700 т, кукурудзи — 450 т, картоплі — 160 т, сої — 2 300 т, яловичи- ни — 15 000 т, свинини — 6 000 т, м'яса птиці — 2 800 т, молока — 900 т, сиру — 5 300 т.

Немає коментарів:

Дописати коментар